Описание на категорията
Витамин С е хранително вещество с жизненоважна роля за човешкото здраве. Известен е още като аскорбинова киселина и спада към водоразтворимите витамини – те не се съхраняват в тялото, поради което е необходимо да се набавят ежедневно чрез диетата и/или хранителните добавки.
Общи характеристики
Основните функции на витамин С са на антиоксидант, имуностимулатор и средство за поддържане на кожата, кръвоносните съдове, костите и хрущялите. Нужен е за синтеза на колаген – протеин и основен компонент на съединителната тъкан, изграждаща сухожилията, костите и мускулите.
Съдържа се в много плодове и зеленчуци, а едни от най-добрите му източници биват цитрусови плодове, ягоди, касис, чушки, броколи, зеле, брюкселско зеле, броколи, спанак, картофи и други растителни храни.
Ползи
- Обикновено хората приемат витамин С заради общоукрепващите му ефекти. Той стимулира производството на лимфоцити и фагоцити (белите кръвни клетки, осигуряващи защита срещу инфекции), подобрява функциите им и ги предпазва от оксидативно увреждане.
- Витамин С при простуда и грип
- Профилактичната му употреба през студения сезон се свързва с понижен риск от боледуване, а приемът му в началните етапи на инфекцията ускорява възстановяването и намалява тежестта на симптомите.
Други полезни свойства:
- мощен антиоксидант, осигуряващ защита срещу свободните радикали и оксидативния стрес;
- подобрява абсорбцията на желязо от диетата и ограничава риска от анемия;
- спомага за отпускане на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане;
- подпомага мозъчната функция;
- намалява риска от сърдечно-съдови заболявания;
- понижава нивата на пикочна киселина в кръвта и редуцира пристъпите на подагра.
Дефицит
Въпреки че се среща рядко, от него са застрашени предимно пушачите, пациенти със стомашно-чревни заболявания, възпрепятстващи абсорбцията на нутриентите от диетата, хора, които не консумират достатъчно плодове и зеленчуци. В тези случаи включването на добавки с витамин С към хранителния режим може да е препоръчително.
Приемът на витамин С е особено важен и за хората, чиято диета на включва месо, понеже то е основният източник на желязо. Някои растителни храни също съдържат желязо, но във форма, която се усвоява трудно от организма. Оптималната доставка на витамин С в тези случаи може да подобри усвояването на желязото с около 67%.
Бременните жени също имат повишена нужда от витамин С - през периода на бременност плодът иззема количествата, необходими за развитието му, което крие рискове от недостиг за бъдещата майка.
Каква е дневната доза за деца и възрастни
Препоръчително е дозирането да бъде консултирано с лекар, особено ако е налице специфично състояние, изискващо по-високи количества.
Много специалисти са на мнение, че дозите до 1000 мг дневно са безопасни при възрастни. Приемът на по-високи дози може да доведе до диария, стомашни болки и метеоризъм.
Хранителните добавки с витамин С, предназначени за деца са внимателно дозирани и съобразени със съответната възраст.
Независимо дали приемате витамин С самостоятелно или включен в комбинирана формула с други съставки, винаги четете указанията за прием, посочени в конкретната листовка или на опаковката.